Stepwheels

Wet & Regelgeving rondom fatbikes & e-steps

Wet- en regelgeving voor Fatbikes en E-steps in Nederland

In Nederland gelden specifieke wet- en regelgeving voor verschillende vormen van gemotoriseerd en elektrisch aangedreven vervoer, waaronder fatbikes en e-steps. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regels die van toepassing zijn op het gebruik van fatbikes en e-steps in Nederland.

Fatbikes

Fatbikes zijn fietsen met extra brede banden die ontworpen zijn om op verschillende terreinen te kunnen rijden, waaronder zand en sneeuw. Ze worden meestal aangedreven door menselijke spierkracht en hebben geen elektromotor. Aangezien fatbikes als gewone fietsen worden beschouwd, gelden de volgende regels:

  1. Verkeersregels: Fatbikes moeten zich aan dezelfde verkeersregels houden als gewone fietsen. Dit betekent dat ze op het fietspad moeten rijden als dat aanwezig is. Als er geen fietspad is, mogen fatbikes op de rijbaan rijden, rekening houdend met de geldende verkeersregels.

  2. Verlichting en reflectoren: Fatbikes moeten ‘s nachts of bij slecht zicht voorzien zijn van een voor- en achterlicht. Daarnaast moeten ze beschikken over de juiste reflectoren, zoals een rode reflector aan de achterkant en gele reflectoren aan de trappers.

  3. Leeftijdsgrens: Er is geen specifieke leeftijdsgrens voor het gebruik van een fatbike. Het wordt echter aanbevolen dat kinderen onder de 14 jaar begeleid worden door een volwassene. 

  4. Fatbike: Een fatbike moet voorzien zijn van trapondersteuning en mag geen gashendel hebben. Het voortbewegen van de fiets moet afhankelijk zijn van trappen met ondersteuning. Bovendien is het motorvermogen beperkt tot maximaal 250 watt. Tot slot is de maximale snelheid van de fatbike begrensd op 25 kilometer per uur.

Elektrische steps (E-steps)

Elektrische steps zijn gemotoriseerde voertuigen die worden aangedreven door een elektrische motor. Ze zijn populair als alternatief voor korte afstanden in stedelijke gebieden. Hier zijn de belangrijkste regels met betrekking tot het gebruik van e-steps in Nederland:

  1. Maximale snelheid: De maximale snelheid van een e-step is 25 kilometer per uur. Het is niet toegestaan om de e-step te modificeren om hogere snelheden te bereiken.

  2. Minimale leeftijd: De minimale leeftijd om een e-step te besturen is 16 jaar.

  3. Verzekering en kenteken: E-steps worden beschouwd als motorvoertuigen en moeten daarom verzekerd zijn. Een geldige aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WA-verzekering) is verplicht. 

  4. Beschermende kleding: Om een e-step is het niet verplicht om een helm te raden, maar we raden het wel aan. 

Let op: Wet- en regelgeving kunnen veranderen, dus het is altijd raadzaam om de meest recente regels te raadplegen bij de relevante overheidsinstanties of de politie.

Scroll naar boven